Koń uważany za zwierzę domowe, bo oswojone przez człowieka, hodowane dla celów rekreacyjnych i na wystawy, jednak nie może przebywać ze swoim właścicielem pod jednym dachem. Dlatego też konie żyją w oborach i podobnych budynkach gospodarczych, gdzie są oporządzane i karmione. Często przy stajniach buduje się boksy zewnętrzne. Muszą być dostosowane do potrzeb konkretnej rasy, ponieważ mamy konie większe i mniejsze. Dla tych które nie są zbyt wyrośnięte odpowiednią wielkością będzie około 9 metrów kwadratowych a wysokość minimalna to 2,80 metra. To jest optymalna wielkość boksu natomiast konie o większych wymogach związanych ze swoją charakterystyczną budową, będą musiały mieć pomieszczenia odpowiednio większe.

Koń zupełnie inaczej niż kot czy pies, nie może być puszczony całkiem wolno, musi mieć zapewniony oczywiście odpowiedni wybieg, jednak sporą część czasu spędza w boksie, który musi być wygodny inaczej zwierzę będzie podatne na różne choroby. Budując taki boks trzeba pamiętać o tym by był pozbawiony jakichkolwiek ostrych elementów, jakie wywołałaby groźne dla zdrowia skaleczenia. Zwierzę powinno być również w odpowiedni sposób oswajane z miejscem swojego pobytu. Nie można konia na siłę zaciągać do boksu, a kiedy już tam jest bić go, w ogóle kary cielesne nie są lekarstwem na nieposłuszeństwo.

Kiedy koń zapamięta, że w boksie spotkały go przykre doświadczenia z pewnością nie będzie chciał do niego wrócić a jeśli nawet wejdzie nie będzie czuł się tam bezpiecznie. Bezpieczeństwo jest tutaj podstawą, podobnie jak kojec dla szczeniąt, tak i boks dla koni, musi dawać im poczucie spokoju, azyl, schronienie i nie wywoływać złych skojarzeń, które powodują, że zwierzę jest nerwowe, niespokojne i może wyrządzić krzywdę swemu właścicielowi. Pomieszczenie dla konia wykonane z solidnych materiałów i dobrze ze sobą spojonych przetrwa wierzganie i inne wybryki zwierzęcia. Są to jego naturalna zachowania, tak więc trzeba się na to przygotować. Dodatkowo boksy muszą mieć zapewnione dobre wietrzenie i oświetlenie.