Zwierzęta często z nami podróżują w samochodzie. Różnie to znoszą, zwłaszcza kiedy przewozimy psa lub kota pierwszy raz. Mogą być niespokojne, podenerwowane i przestraszone. Żeby ułatwić im to przeżycie, najlepiej zaopatrzyć się w odpowiednią klatkę lub transporter, w których zwierzak odbędzie bezpieczną drogę. Ważne jest aby o tym pamiętać, ponieważ niezabezpieczony pies lub kot mogą stwarzać zagrożenie także dla kierującego. Widok jaki z pewnością wielu z nas zdarza się widzieć, to pies na przednim siedzeniu lub wręcz z głową wystawioną przez szybę. Jest to groźne dla zwierzęcia i nie świadczy dobrze o jego właścicielu.

Trzeba domowym zwierzętom zapewnić odpowiedni sposób transportu. Dla psa boks, kennel klatka a dla kota, najczęściej wybiera się zgrabny transporter. Bez niego zwierzak może przemieszczać się po całym aucie z własnej woli lub mimo woli a ponadto, wystraszony może podrapać pasażera, kierowcę i samemu sobie zrobić krzywdę. Znacznie trudniej przewozi się kota, bez klatki, kto próbował to wie i na pewno nie chce tego powtarzać. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest transporter. Nie są one drogie, więc jeśli wystarczająca jest wersja podstawowa, zapłacimy za nią od 40 do 100 zł, i na pewno będziemy zadowoleni, zwłaszcza, że zwierzaka przewozi się od czasu do czasu na działkę lub do weterynarza a nie na co dzień.

Taki transporter posiada specjalne uchwyty dzięki którym przymocujemy go pasami do siedzenia a dobra wentylacja zapewniona jest poprzez kratkę umieszczoną po bokach jak też drzwiczki. Bardziej eleganckie są transportery z wikliny chociaż już droższe natomiast, najbardziej komfortowymi i wygodnymi w użyciu są transportery na kółkach. Znacznie ułatwiają przemieszczanie się ze zwierzęciem kiedy zajdzie potrzeba korzystania z transportu publicznego lub poruszania się pieszo na przykład w drodze do weterynarza. Takie rzeczy oraz wiele innych typu łóżka dla kotów i psów znaleźć można w kompleksowo wyposażonych sklepach tych działających tradycyjnie i w Internecie.