Mimo, iż fundacji i organizacji zajmujących się zwierzętami bezdomnymi powstaje coraz więcej a ich działania zataczają coraz szersze kręgi, niestety liczba takich kotów i psów nie maleje. Wciąż jest problem z ich kwaterowaniem, leczeniem i adopcją, a czasami nawet, kiedy uda się znaleźć dom dla zwierzaka, po pewnym czasie znowu spotyka go ten sam los. Wynika to z ludzkiej nieodpowiedzialności, polegającej na tym, że chętnie przyjmujemy zwierzę pod swój dach, kiedy jest mały, natomiast nie mając czasu dla niego porzucamy. Jest to zachowanie okrutne, ale niestety nagminne, pomimo apeli i akcji, jakie organizuje się w ramach obrony zwierząt.

Bezdomne i wolno żyjące koty potrzebują przede wszystkim pożywienia a schronienie, odgrywa największa rolę w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy nie są one w stanie przezimować na zewnątrz, pod gołym niebem. W tym celu buduje się ocieplone budy, także dla psów, zajmujące swoje miejsca nie tylko w schroniskach, ale także na ogródkach działkowych i innych miejscach gdzie są duże skupiska potrzebujących zwierzaków. Dodatkowo, wyłapuje się je i sterylizuje by zmniejszać gromady kocie. Projekty ocieplonych bud zakładają takie ich wykonanie by przetrwały one dni mroźne jak i deszczowe, nie przepuszczając do wewnątrz zimna.

Z tych pomysłów warto skorzystać, nie tylko w celu stworzenia azylu dla bezpańskiej zwierzyny, ale również by przygotować, na zewnątrz schronienie dla własnego psa, jeśli nie mieszka on z nami w domu. Ocieplona buda to komfort cieplny dla kota czy psa, w momencie, kiedy panują ciężkie warunki. Musi mieć ona solidny dach, odpowiednią wyściółkę jak materac, czy inną grubszą i ciepłą tkaninę i przede wszystkim, powinna być dostosowana do wielkości psa aby mógł on zmieścić się do niej cały. Zbita z desek buda to kiepski pomysł, jeśli się jej nie wyposaży w folię od wewnątrz. Również właściciele koni muszą o tym pamiętać budując boksy zewnętrzne, by ich podopieczni nie odczuwali zimna, natomiast w lecie nie doskwierał im upał.