Legowisko dla zwierzaka domowego, stanowi dla niego azyl, miejsce spoczynku i pośrednio, ustala hierarchię w domu. W ramach postanowienia, gdzie będzie sypiał pies, czy kot, możemy nauczyć swojego pupila, że nie wolno mu wchodzić do naszego łóżka, spać z dziećmi czy też wylegiwać się na kanapach i sofach w salonie. Oczywiście są i tacy właściciele, którzy pozwalają na takie rzeczy, ale jeśli chcemy tego uniknąć lepiej od małego uczyć przygarniętego w swoje progi psa czy kociaka, porządku. Przy tym nie trzeba wyznaczać jakiegoś zakamarku, gdzie będzie takie legowisko najmniej widoczne, bo można je tak urządzić, żeby było i eleganckie, i wygodne dla zwierzęcia.

Najbardziej popularnymi są posłania w stylu materac, koci domek, rzadziej klatka, choć i w takim legowisku pies może czuć się dobrze o ile przyzwyczaimy go do niej w odpowiedni sposób. Bardzo ciekawymi rozwiązaniami są łóżka i kanapy. Może brzmi to nieco abstrakcyjnie, takie meble dla psów i kotów? Czemu nie, zwłaszcza, że chcemy by nasze mieszkania i domy, prezentowały się schludnie, nawet, jeśli mieszka w nich jakiś zwierzak. Jest to w 100% możliwe do osiągnięcia, przy odrobinie wysiłku wychowawczego ze strony właściciela i wyboru ładnego posłania dla pupila.

Pomysłowość w tym zakresie jest nieograniczona, ponieważ projektuje się coraz ciekawsze pod względem formy, koloru i funkcjonalności, legowiska dla zwierząt domowych. W wielu przypadkach przypominają one meble dla ludzi, czyż nie dumnie będzie się prezentował nasz ukochany pies czy kotka na takiej sofie lub kanapie. Jak najbardziej można pozwolić sobie na luksus w tym zakresie. Ekstrawagancja polegająca na dopasowaniu posłania zwierzaka do wystroju wnętrz, to dla wielu przesada, jednak, czasami warto odważyć się na takie kompozycje, bo będą one harmonijną całością w naszych mieszkaniach. Nietypowe legowiska dla psa i kota, znaleźć można w wielu sklepach. Dobór kolorystyki czy materiału nie sprawia, najmniejszego problemu.