Pies pozostający w domu czy mieszkaniu, musi mieć w nim wyznaczone miejsce. Oczywiście z naszym czworonożnym pupilem uwielbiamy się bawić i pewnie często podąża on za nami krok w krok, ale są takie sytuacje, kiedy powinien on pozostawać na swoim legowisku. To bardzo ważna rzecz, jeśli chcemy mieć ułożonego i dobrze wychowanego psa w domu. Nad jego manierami trzeba pracować od szczeniaka, co w późniejszym czasie procentuje. Oczywiście różne rasy, mają odmienne charaktery, jednak każdy pies, będzie posłuszny swemu panu, jeśli ten nauczy go porządku. Egzekwowanie posłuszeństwa w momencie kiedy jest już za późno, może skutkować tym, że będziemy mieć w domu, rozbrykane zwierzę, do którego nic nie dociera a w konsekwencji jest także wiele zniszczeń w mieszkaniu. Wielu właścicieli nie toleruje również, spania ze swym pupilem w jednym łóżku.

Jeśli więc nie chcemy mieć z tym problemu, koniecznie trzeba kupić psu legowisko. Z pewnością powinno to być w miarę estetyczne posłanie. W gospodarstwach, gdzie psy przebywają wyłącznie na zewnątrz i śpią w specjalnie przygotowanych budach sprawy wyglądają inaczej, niż jeśli ma się pieska w mieszkaniu czy typowo domowego. Raczej mało elegancko będzie się prezentować kawałek materiału rzucony, jako posłanie psie. Dzisiaj za niewielkie pieniądze można zakupić legowisko tak dla małego jak i dużego psiaka.

Sklepy oferują proste materace, ładnie wykończone, miękkie i ciepłe jak też bardziej oryginalne łóżka, budki i kojce materiałowe, specjalnie usztywniane. Dają się z łatwością czyścić, tak więc z dbałością o higienę pieska nie będzie problemu. Trzeba wybrać takiej wielkości legowisko by pies czuł się w nim dobrze, wygodnie, mógł się wyciągnąć, i nie szukał sobie innego miejsca do spania i odpoczynku, jeśli wybierzemy dla niego zbyt małe i ciasne posłanie. Często takie legowiska- domki przypominają wyglądem domowe transportery dla zwierząt domowych. Można również kennel klatkę przystosować, jako posłanie dla zwierzaka wyposażając ją w wygodny materac.