Posiadając szczeniaka w domu, jesteśmy w stanie zapewnić mu opiekę, dosyć drobiazgową, w zależności od gospodarowania czasem i zależnie od własnych obowiązków. Przyjmując go pod swój dach, świadomie decydujemy się być jego opiekunami i staramy się zadbać o wszystkie jego potrzeby. Szykujemy legowisko dla psa, początkowo mniejsze, a potem w ramach jak zwierzak zmienia rozmiary większe, kupujemy odpowiednią karmę i dajemy mu poczucie bezpieczeństwa. Z jednym psem jest sprawa, prosta, natomiast, kiedy, mamy już w domu suczkę i chcemy, aby ta miała potomstwo, to musimy zapewnić jej i małym odpowiednie warunki.

Tutaj już nie da się przygotować małego posłania, które będzie wyłącznie należało do jednego psa, tu potrzebny będzie kojec. Jego wielkość musi uwzględniać liczbę psiaków, a jeszcze zanim się urodzą, warto zaopatrzyć się w specjalny kojec porodowy. Musi być przygotowany dużo wcześniej minimum trzy tygodnie przed planowanym porodem, ponieważ suka musi się do niego przyzwyczaić, poczuć w nim pewnie i bezpiecznie na tyle, że w nim urodzi małe a nie zaszyje się w innym miejscu. Ważne jest także samo jego ulokowanie. Najlepiej wybrać zaciszne miejsce, gdzie panuje spokój i domownicy rzadko chodzą.

Najlepiej wybrać garaż lub inny budynek gospodarczy, gdzie panuje względna cisza a suka po porodzie będzie mogła wyjść z niego bezpośrednio na przykład do ogrodu. Jeśli jednak nie mamy możliwości wybrać takiego pomieszczenia i poród odbędzie się w domu, kojec musi być specjalnie do tego przygotowany: wyłożony nieprzemakalnym materiałem lub gazetami. W mieszkaniach blokowych jest z tym największy problem, ale i na to znajdzie się sposób. W pokoju gdzie przez pierwsze dwa miesiące będzie przebywać suka z młodymi trzeba zabezpieczyć podłogę przed zabrudzeniem. Ważne jest utrzymywanie stałej temperatury w tym pomieszczeniu do ok. 22oC.