Koty są zwierzętami ciekawskimi. Lubią zwiedzać zakamarki mieszkań. Interesują się dosłownie wszystkim, zwłaszcza małe kociaki. Wynajdują przy tym własne kryjówki i miejsca, w jakich z namiętnością wylegują się, często niezauważone. Ponieważ koty uwielbiają chadzać własnymi drogami, częstokroć chcą się ukryć przed całym światem a nawet swoimi właścicielami, by w spokoju, spać. Może warto w tym celu zakupić dla swojego ulubieńca specjalny domek z drewna lub pokryty welurem. Będzie on czymś w rodzaju budy dla psa i legowiska, w którym zwierzak poczuje się bezpiecznie, będzie mógł się tam schować, kiedy zapragnie a poza tym wypoczywać i świetnie bawić się.

Ciekawie i bogato wyposażone domki dla kotów to coś więcej niż tylko miejsce do spania. Dobrze jest przy zakupie zwrócić uwagę na to z czego wykonana jest konstrukcja oraz jakie posiada dodatki. Koty przepadają za nimi, zwłaszcza, jeśli te zwisają, kołyszą się, można je szarpać i gryźć. Domek nie może być także takim zwykłym domkiem, warto ażeby była to budowla, pozwalając kotu wspinać się, zdzierać pazury na drapaku a prawdziwym rarytasem dla kota będą półeczki na rozmaitej wysokości, z których będzie mógł obserwować swoje otoczenie i czaić się na swego właściciela podczas wspólnej zabawy. Są one przeróżnej wielkości i w tylu różnorodnych wariantach, a wiele z nich to naprawdę zachwycające budowle, które kot będzie mógł zwiedzać godzinami.

Zazwyczaj koty akceptują w swoim otoczeniu taki domek, chętnie go oglądają, są ciekawe i od razu testują. Jeśli ma się w domu więcej niż jednego futrzastego przyjaciela, trzeba zadbać o bardziej rozbudowany domek z dwoma lub więcej legowiskami a drapak w razie potrzeby można wymienić kupując zapasowy pień do drapania. To, co ucieszy najbardziej naszego kota, to spora ilość drabinek, podeścików no i wygodne legowisko. Nie musi być to duża przestrzeń, ponieważ koty lubią wciska się w swoje małe kryjówki nawet przez niewielkie otwory. To równocześnie stanowi pewien trening giętkości ich ciała.