W kwestii tworzenia legowisk dla psów w klatkach i używania ich do transportu zwierząt, pojawiają się głosy za i przeciw. Dla wielu z nas zwierzak zamknięty w klatce budzi złe skojarzenia. Obrazki takie od razu przywodzą na myśl, zwierzęta siłą tak przetrzymywane w za ciasnych i nieprzystosowanych do tego klatkach. Jeśli natomiast wybierzemy kennel odpowiedniej wielkości, dopasowany do potrzeb psa, dający mu swobodę i poczucie bezpieczeństwa, z pewnością nie będzie to dla niego złe miejsce. Kupując takie wyposażenie, trzeba zwracać przede wszystkim uwagę na to jak klatka jest wykonana. Kennel klatki są tak przystosowane by nie powodować zagrożenia dla zwierzęcia nawet, jeśli mają służyć do ich przewozu. Całe odrutowanie musi być mocno spojone by nie doszło do przerwania w słabym punkcie, zwłaszcza, kiedy pies będzie niespokojny w czasie jazdy i spróbuje uwolnić się z boksu.

Kojec dla psa do samochodu, powinien być dodatkowo wyposażony w drewnianą podłogę znacznie wygodniejszą i posłanie. Każdy właściciel czworonoga, chcący jego dobra, nie będzie kupował za małych klatek, by dręczyć zwierzę. Chodzi o to by zapewnić mu odpowiednie miejsce do codziennego wypoczynku, zwłaszcza w mieszkaniach, gdzie nie ma mowy o wstawieniu tradycyjnej budy. Piesek w kennel klatce poczuje się jak w prawdziwym domu, kiedy odpowiednio ją przystosujemy. Może ona posłużyć za legowisko w domu, którego bacznie będzie strzegł kiedy już przyzwyczai się a ponadto łatwiej psa nauczyć poprawnego zachowania i porządku korzystać z takiej klatki. Jej sporym atutem w zależności od tego jaki model się wybierze, jest to iż można ją składać i przemieszczać wygodnie.

Wybierać należy modele z zaokrąglonymi narożnikami zapobiegające zranieniom. Ceny kennel klatek kształtują zależnie od wielkości, wykonania, wykończenia jak też producenta. Wahają się od 240 do 600 złotych. Kupując kennel nie należy w żadnym wypadku oszczędzać, tylko kupić odpowiedni do wielkości psa i jego wymagań, inaczej klatka okaże się bezużyteczna.