Od czasu do czasu zdarza się nam wyjazd, na który zabieramy naszego czworonoga. Wynika to z różnych potrzeb jak wizyta u weterynarza lub po prostu wycieczka rodzinna, na którą zapragnęliśmy zabrać psa. Zwierzęta istotnie źle znoszą samotność zamknięte w domach czy mieszkaniach. Wygląda to niestety tak, że często mamy poniszczone meble i wiele innych rzeczy, którymi zabawiał się nasz pupil, pod naszą nieobecność. Tak, więc jeśli tylko mamy możliwość, lepiej zabierać ze sobą psa na dłuższe wyjazdy weekendowe czy wakacyjne, zwierzak będzie zadowolony a i my mamy pewność, że nic mu się nie stanie.

Do tego oczywiście potrzebne jest odpowiednie wyposażenie. Nie najlepszym pomysłem, bowiem jest przewożenie zwierząt „luzem” bez zabezpieczenia. Nigdy nie wiemy jak zwierzę zareaguje podczas jazdy samochodem, zwłaszcza, kiedy pierwszy raz odbywa taką podróż a ponadto to, co zobaczy za oknem, może prowokować go do rozmaitych zachowań, zagrażających bezpieczeństwu kierowcy czy też pasażerów. Najlepszym wyjściem jest wyposażenie auta w boks samochodowy dla psa. Propozycji można znaleźć wiele, wśród ofert sklepów z wyposażeniem dla zwierząt domowych. Każdy wybierze coś specjalnego dla swojego czworonożnego przyjaciela zależnie od jego wielkości a także własnych upodobań.

Może to być kennel klatka. Ten typ klatek wykonuje się z siatki drucianej, bezpiecznej dla psa o takiej przejrzystości, aby ten czuł się w środku pewnie i nie był zdezorientowany. Jej konstrukcja zapewnia stabilność i nie ma mowy o rozłączeniu się drutów w miejscu zgrzewu. Podłoga klatki może być wykonana z drewna a dach z blachy trapezowej ocynkowanej i pokrytej farbą. Innym sposobem na bezpieczny transport psa są kojce lub transportery nylonowe- usztywniane. Posiadają one lekki, ale wytrzymały stelaż i można je składać. Idealnie nadają się do przewożenia psów na wystawy a zwierzę poczuje się w nim przyjemnie dzięki miękkiemu wkładowi na przykład z wełny. Dodatkowe rzepy zwiększają przyczepność w bagażniku, co zapewnia również bezpieczeństwo dla psa.